Лесна мартеница на 1 кука – гривна спирала

Това е гривна-спирала на 1 кука. Прави се лесно:

1. Плетете синджир с желаната от вас дължина, за да може гривната да обхваща ръката (и 2см допълнително). Спиралата после няма да се разтяга, така че дължината на синджира ще е дължината на гривната.

2. Пропускате първите 2см от верижката откъм края с куката, и бодвате куката във верижката. Ще се получи малка примка в края на гривната, която после да използвате за завързване на мартеницата на ръката.

Във всяка примка от верижката изплитате по 3 високи пълнежа с една наметка (така открих, че се нарича на български double crochet. Плетете по 3 double crochet).

3. Накрая сменете цвета и върнете обратно по горния контур на спиралата, като плетете по един нисък пълнеж във всяка бримка от предходния ред, но само в задната примка (in the back loop). Когато завършите, оставете по-дълъг конец да виси – можете да го използвате за завързване на гривната на ръката, като го мушнете през примката в другия край на мартеницата.

Не мога да възприема българските термини за плетене на 1 кука – баба ме научи да плета без да използва термини, и сега тези изрази от рода на „висок пълнеж“ ми звучат глупаво и неестествено. Английските поне показват колко примки се изплитат (double, triple) и има някаква логика в наименованието.

А това е една малка висулка за мартеничка, която направих на шега със сутрешното кафе – личи ли си, че е обувчица, размер 1 см:

обувка на 1 кука

Advertisements

Tagged: , , , , , , , ,

2 thoughts on “Лесна мартеница на 1 кука – гривна спирала

  1. M. февруари 18, 2012 в 15:31 Reply

    Точно на бебешка обувчица ми заприлича 🙂

  2. PricklyBear февруари 18, 2012 в 16:29 Reply

    Значи се познава какво е 🙂 Съвсем малка е, може и по-малко от 1 сантиметър да е. Това, което стърчи отзад, е всъщност loop за закачане.

Коментари от вас

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: